utorak, 27. kolovoza 2013.

Vojske se okupljaju oko Sirije

Dok SAD, Velika Britanija i Francuska u sredozemlju i okolici Sirije okupljaju svoje vojne 'igračke'; Sirija (ministar vanjskih poslova Walid Muallem) odgovara na optužbe o kemijskom oružju - ne postoji država koja bi koristila "ultimativno oružje uništenja" protiv svojih ljudi; u suprotnom, neka se pokažu dokazi.
Državni tajnik (minisitar vanjskih poslova) SAD-a, John Kerry je rekao da je neupitno da su se kemijska oružja koristila u Siriji. Kerry je dodao da SAD zna kako Sirijski 'režim' posjeduje kemijska oružja, da ima kapacitet da izvede takav napad sa raketama, te da znaju da je 'režim' bio odlučan da očisti opoziciju iz tih mjesta na kojima se napad dogodio. Međutim John Kerry nije istaknuo da opozicija također posjeduje kemijska oružja, da također ima kapaciteta za izvođenje napada, te da im je to i u interesu;
pošto je Obama najavio da će povećati dostavu oružja i financijsku potporu Sirijskoj opoziciji ukoliko se počnu koristiti kemijska oružja (pogledaj: Masovni napad kemijskim oružjem)


John Kerry je rekao da SAD ima dodatne informacije o napadu, te da se te informacije sastavljaju i pregledavaju zajedno sa partnerima, koje će se pružiti javnosti za nekoliko dana.
Chuck Hagel, ministar obrane SAD-a Potvrđuje da je vojska spremna za napad na Siriju na Obaminu zapovjed. V.B. i Francuska su također okrivile Assadov 'režim' za kemijski napad. Opcije za napad na Siriju variraju od kopnene invazije do raketiranja dalekometnim krstarećim Tomahawk raketama; no, ukoliko dođe do napada na Siriju, vjerojatnija je opcija ujedinjenog raketiranja i zračnih napada SAD-a Velike Britanije i Francuske;
Prema navodima američkih službenika, SAD neće napasti Siriju dok su UN inspektori još unutri, a odlazak im nije zakazan do nedjelje.
zapadne zemlje navode da planiraju poduzeti zajedničku vojnu akciju protiv Sirijske vlasti unutar dva tjedna.
Italija je dala do znanja da neće sudjelovati u mogućem vojnom pokretu protiv Sirije. Talijanska ministrica vanjskih poslova je izrazila potrebu za razmatranjem intervencije "još tisuću puta" zbog opasnosti od katastrofalnih posljedica.



Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov je rekao da nema dovoljno dokaza da se okrivi Sirijska vlada za ovaj napad, te da zapravo postoji dovoljno dokaza i zdravog razuma koji upućuju na to da su Sirijske opozicijske snage snage odgovorne. Lavrov je rekao kako vjeruje da su mnogi video materijali na internetu koji prikazuju posljedice napada upload-ani satima prije nego se napad dogodio. Motiv Sirijske opozicije za takav napad, Lavrov kaže da je izbjegavanje mirovnih razgovora koji su trebali biti održani u Ženevi zajedno sa SAD-om i opozicijom.


Prema najnovijim informacijama (prenosi BBC) slijedeće vojne snage su dostupne za napad na Siriju:
  • SAD
Četiri razarača - USS Gravely, USS Ramage, USS Barry i USS Mahan - u istočnom sredozemlju opremljeni krstarećim raketama
Krstareće rakete također mogu biti lansirana iz podmornica u regiji
Zračne baze (Incirlik i Izmir) u Turskoj bi također mogle bi biti korištene za izvođenje napada na Siriju
Dva nosača zrakoplova USS Nimitz i USS Harry S Truman
  • V.B.
Krstareće rakete se mogu lansirati sa britanske podmornice tipa Trafalgar
Kraljevska ratna mornarica - koja uključuje  nosač helikoptera HMS Illustrious i fregate HMS Montrose i HMS Westminste -je u regiji po ranije zakazanom raspoređivanju.
Zračna baza u Cipru se također može koristiti
  • Francuska
Nosač rakoplova Charles de Gaulle, trenutno u Toulon-u
Raffale i Mirage zrakoplovi mogu izvrašavati operacije iz Al-Dhahra zračne baze u UAE.

Već je objašnjena opasnost od mogućeg prerastanja intervencije u Siriji u 3. svjetski rat (pogledaj prethodni članak: Korak bliže invaziji na siriju)

*Update
Bijela Kuća -  objavit ćemo izvještaj o korištenju kemijskog oružja
Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće, rekao je, (kako je John Kerry ranije i najavio) da SAD očekuje objavu izvještaja američke obavještajne zajednice o korištenju kemijskog oružja u Siriji.
Očekuje se da će izvještaj zaključiti kako je Sirijska vlada odgovorna za napad.

Američki vojni dužnosnik je rekao da bi  napad na Siriju mogao započeti u četvrtak
Ova vijest je u suprotnosti sa prijašnjim navodima američkih  dužnosnika koji su prvo tvrdili da će SAD čekati odlazak UN tima iz Sirije prije početka bombardiranja.
Napad bi navodno trebao biti samo "oblik upozorenja" Assadu, te kako neimenovani izvor navodi, cilj neće biti promjena režima, niti uništenje Siriske vojske, već "poruka" Assadu zbog korištenja kemijskog oružja. Isti izvor ističe da bi napad trebao trajati 3 dana.

Ovaj potez se može protumačiti kao uvjeravanje svijeta kako Iran neće ragirati jer SAD uvjerava da Assad - neće pasti. Mnoge zemlje se protive upravo zbog straha od reakcije Irana, što bi izazvalo katastrofalne posljedice u cijelom svijetu. Ova ciljana izjava zapravo pokušava umanjiti važnost napada, te ga prikazati kao 3-dnevno "upozorenje" Assadu, a zapravo je ozbiljni napad, potencijalni okidač Iranske reakcije, katastrofalnih posljedica, pa čak i 3. svjetskog rata.
Ukoliko napad počne i ne slijedi reakcije Irana, upitno je kako će napad utjecati na Sirijsku Vojsku i samim time na smjer rata. Dosad opozicija nije uspjevala dominirati, no to bi se moglo promjeniti nakon raketiranja koje se najavljuje, a koje bi, prema istom izvoru, trebalo trajati 3 dana.

Povezano: Link1 | Link2 | Link3 | Link4 | Link 5 | Link6 | Link7 | Link8 | Link9

Nema komentara:

Objavi komentar