petak, 1. studenoga 2013.

Petrodolar - Saudijska Arabija pritišće SAD


Što zaista stoji iza nedavnog zahlađenja odnosa između Rijada i Washingtona?

Čime to Saudijska Arabija može utjecati na SAD? Koji je to njihov 'as u rukavu' kojim prijete Washingtonu?

Saznajte što je petrodolar i utjecaj tog mehanizma u međusobnom odnosu SAD-a i Saudijske Arabije, te povezanosti sa ratom u Siriji

Radi se o opasnom razvoju događaja koji bi mogao izazvati katastrofalne posljedice na bliskom istoku, pa čak i u cijelom svijetu.

nedjelja, 27. listopada 2013.

Izbjeglice i humanitarna kriza

Od 3. mjeseca 2011; od početka rata u Siriji broj izbjeglica iz Sirije je samo rastao što nastavlja stvarati velike probleme u susjednim zemljama 

izbjeglički kamp Zaatari

U medijima se ne spominje da je uzrok humanitarne krize upravo uplitanje stranih zemalja i njihovo sponzoriranje terorizma u Siriji, inače zemlji sa 23 milijuna stanovnika.

subota, 12. listopada 2013.

Raytheon - ratno profiterstvo

Tko to lobira, tko forsira napad na Siriju? Tko zarađuje na tuđoj smrti? Cui bono - Kome odgovara, ili Tko ima koristi - latinska izreka koja nam pomaže razotkriti skrivene interese. Zato pogledajmo kome odgovara napad na Siriju: 

Vrijednost Rajteonovih dionica kroz dvije godine 

Kažu da u ratu nema pobjednika. To ne vrijedi i za vojno-industrijski kompleks koji kontrolira obje političke stranke u SAD-u, Demokrate i Republikance. Jedan od predstavnika vojne industrije je i Raytheon, američka vojno industrijska korporacija čija je proizvodnja koncentrirana u oružjima, vojsci i komercijalnoj elektronici.

subota, 5. listopada 2013.

Sirija napada američki dolar


Sirijska središnja banka namjerava u ponedjeljak (7.10) prodati 10 milijuna američkih dolara bankama i mjenjačnicama za nekomercijalne svrhe prema izjavi koju je u četvrtak objavila Središnja banka Sirije.

Međutim, što ova vijest zapravo znači? Naime, prodajom 10 milijuna američkih dolara, dolar će oslabit, jer će se smanjiti potražnja za dolarom u svijetu; no ovo je samo simboličan potez - 10 milijuna dolara je mala cifra na svjetskom tržištu, ali to će sigurno barem malo smanjiti vrijednost dolara i povjerenje u valutu.

četvrtak, 3. listopada 2013.

Prosvjedi protiv intervencije u Siriji


Ovo je lista sakupljenih video materijala, a prikazuje prosvjede protiv američke intervencije u Siriji na mjestima diljem svijeta .
Pripremite kokice i uživajte :)

ponedjeljak, 30. rujna 2013.

Osnovana "Vojska Islama"

Dok se borba u Siriji nastavlja, 43 ekstremne islamističke grupe opozicije su se ujedinile u osnivanju zajedničke "Vojske Islama". Stvaranje grupe je službeno obavljeno na 'ceremoniji' u nedjelju.

Grupe su se složile u biranju zajedničkog vođe Muhameda Zahran Allousha, zapovjednik Liwa al-Islam brigade.

Unatoč ovome, SAD, odnosno John Kerry tvrdi da pripadnici opozicije, zamislite "postaju sve progresivniji i demokratski orijentirani"

Sjetimo se nedavne analize novina IHS Jane's prema kojoj više od polovice boraca pripada ekstremnim ili umjerenim džihadističkim skupinama.

petak, 27. rujna 2013.

Pozadina Nabucco plinovoda


Nabucco plinovod, o kojem sam pisao i ranije, je projekt u izgradnji pod pokroviteljstvom Europske Unije koji bi trebao biti dovršen 2018. Planirani plinovod bi se protezao od Austrije do Turske, gdje bi se i ostale zemlje iz regije uključile na plinovod. 

Nabucco plinovod

Plinovod bi trebao opskrbljivati Europu zemnim (prirodnim) plinom sa bliskog istoka i pružiti alternativni izvor plina Europi na čijem tržištu Rusija trenutno ima monopol. 

Iran je prvotno trebao biti uključen na plinovod, ali su zbog političke situacije SAD i Europska Unija odbile taj prijedlog, i time doveli isplativost cijelog projekt u pitanje, zbog mogućnosti nedostatka plina.