srijeda, 21. kolovoza 2013.

Masovni napad kemijskim oružjem i opozicijska propaganda

Prema posljednjim informacijama, u Damasku je ubijeno nekoliko stotina, a prema navodima opozicije 1300 ljudi u navodnom napadu kemijskim oružjem. Naoružana opozicija je prva izašla sa informacijama o napadu i okrivila Sirijsku vladu koja je odbila takve optužbe. Prema brojnim navodima radi se o plinu Sarin, a poznato je i da Sirijska opozicija, osim Sirijske vojske, također posjedjuje isti plin. Podsjetimo se, nedavno su pripadnici Al-Nusra fronta (dio Sirijske opozicije) uhvaćeni u Turskoj sa sarinom, što ih čini odličnim kandidatom za počinitelja ovakvog zlodjela. Vjerodostojnost mnogih informacija je upitna, tako da je i izvještaj o broju mrtivh vjerojatno preuveličan, a mnogi smatraju da se napad možda čak nije ni dogodio.

Ovaj događaj dolazi u trenutku nakon što je UN tim u Siriji za istragu korištenja kemijskih oružja započeo sa radom, a čiji se dolazak pregovarao mjesecima. (Pročitajte prethodni članak na blogu: UN-ov tim stigao u Siriju). Gotovo je sasvim jasno tko je počinitelj ovog ratnog zločina. Sirijskoj vladi, uključujući i predsjedniku Basharu al-Assadu, ovo sigurno nije u interesu, jer ne žele potaknuti stranu invaziju na Siriju. Osim toga, Barack Hussein Obama je istaknuo da je korištenje kemijskog oružja u Siriji za njega 'crvena linija' koja se ne smije prijeći. Sada kada je UN tim stigao u Siriju, na inicijativu Sirijske vlade, nebi bilo smisla da Sirijska vlada počne masovno koristiti kemijsko oružje i ubijati civile.
Nasuprot tome, Sirijskoj opoziciji odgovara ova situacija, jer oni, poznato je, žele isprovocirati stranu invaziju i pojačati dostavu oružja; iza koje stoje strane vlade iz SAD-a, Izraela, Saudijske Arabije, Katara, Turske, Francuske i Velike Britanije.

Sjetimo se što je vodeči član UN-ove komisije, Carla Del Ponte prije gotovo 3 mjeseca rekla o tadašnjoj istrazi o korištenju kemijskih oružja. Prema njenim informacijama zaključak istrage je da je upravo Sirijska opozicija koristila kemijsko oružje.


Ono što je bitno jest, odakle je Sirijska opozicija primila plin sarin. Jedan izvor kemijskog oružja mogle su biti strane služba poput CIA-e i MOSSAD koje su sigurno upletene u krizu jer je poznato da opskrbljavaju i treniraju sirijsku opoziciju. - Drugi mogući izvor sarina su skladišta oružja Sirijske vojske, koje je, moguće opljačkala naoružana sirijska opozicija. Vjerojatno su i strane obavještajne službe upetljane u napadima kemijskim oružjima.

Navodni napad kemijskim oružjem: analiza situacije i scene nakon napada:


U međuvremenu je Rusija podržala ne-upletenost Sirijske vlade, optužila Sirijsku opoziciju za "provokativan napad" i pokušaj da dobije podršku UN sigurnosnog vijeća, te potkopa Ženevske mirovne razgovore za Siriju, koji bi se trebali održati u listopadu ove godine.
Sirijska vlada je dodala da je napad kemijskim oružjem pokušaj da se odvrati pozornost UN tima (istraživačke komisije) sa obavljanja svoje dužnosti (istraživanje desetak prethodno određenih mjesta u Siriji).
Velika britanija je izazila suprotan stav osudivši Assadov "režim".
Francuska, Britanija i SAD su pozvali za neposrednu istragu UN tima, koji je stigao u nedjelju 18. kolovoza.
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je svoj šok.
Sazvana je sjednica UN vijeća sigurnosti (od 15 članova) danas, kasnije u New Yorku.


Povezano: Link1 | Link2 | Link3 | Link4 | Link5
- Video playlista sa youtube-a: navodni napad i posljedice kemijskog oružja 

Nema komentara:

Objavi komentar