srijeda, 18. rujna 2013.

Predaja kemijskog oružja - kobna pogreška?

SAD i Rusija su sklopili novi dogovor prema kojem bi Sirija trebala predati sva svoja kemijska oružja. Sirijska vlast se oduševila misleći da SAD tada neće imati potrebno opravdanje za rat.

Međutim, sirijska aktivistica poznata po borbi protiv američkog napada na Siriju,
Mimi al-Laham (Syrian Girl) se nebi složila. Mimi je dala svoje mišljenje o novom raspletu događaja za RT. Ona smatra da Sirija nebi trebala predati svoja kemijska oružja

Upozorila je da se i Gaddafi složio sa razoružavanjem Libije i predao kemijska oružja "znamo kako je on završio" rekla je. Saddam Hussein je također predao kemijska oružja "Svi znamo kako je Irak završio" dodala je Mimi. 
 


Aktivistica je istaknula da razoružavanje Sirije odgovara Izraelu, jer bi Izrael tada pretrpio slabiji napad ukoliko sirija u budućnosti bude odgovarala protunapadom.

Syrian Girl vjeruje da će Sirija predavanjem svojeg, kako je ona opisala, strateškog oružja i obrane, Sirija samo osigurati i odgoditi napad, ne i spriječiti, jer će time zapadne sile postati odlučnije da napadnu Siriju; pošto će prijetnja Izraelu biti manja.

Sirijski MVP, Walid Muallem očito ne dijeli isto mišljenje. Muallem je rekao da će ovaj dogovor: "ukloniti temelje za američku agresiju". 

Prema dogovoru, Sirijska vlast bi trebala predati svo svoje kemijsko oružje do sredine 2014. godine. Međutim kako je John Kerry rekao, Sirija prvo mora objaviti iscrpni popis cijelog svog kemijskog arsenala.

Razoružavanje Sirije od kemijskog oružja, dodaje Kerry, bi trebalo biti strogo nadgledano međunarodnim tijelima kako bi se uvjerili da je Sirija predala sva svoja kemijska oružja.

Ovaj potez je sigurno odgodio američki napad, no SAD i dalje nastavlja naoružavati opoziciju; a nakon što Assadova vlast preda kemijsko oružje, nitko ne može garantirati da zapad neće napasti Siriju.

Nakon svih uloženih resursa i pravih razloga za napad na Siriju nezamislivo je da SAD odustane od forsiranja vojne akcije. Bit će zanimljivo pratiti pojavljivanje novih opravdanja za napad, pošto kemijska oružja polako gube svoj značaj; znajući da se administracija SAD-a samo pretvara da joj je stalo do žrtava tog oružja (pogledajte: Licemjerje SAD-a i medija), jer je i SAD koristio takvo oružje, u Iraku primjerice.

Ako želite pročitati još analiza o siriji pogledajte više postova sa ovog bloga.

1 komentar:

  1. sto i da cini sirija opet ce biti napadnita sirija se odrekla hemiskog oruzja po nagovoru rusije koja i ne moze garantirat da ne moze bit napadnuta zato se sirijci trebaju dobro pripremit da sto skuple prodaju svoju kozu

    OdgovoriIzbriši