petak, 27. rujna 2013.

Pozadina Nabucco plinovoda


Nabucco plinovod, o kojem sam pisao i ranije, je projekt u izgradnji pod pokroviteljstvom Europske Unije koji bi trebao biti dovršen 2018. Planirani plinovod bi se protezao od Austrije do Turske, gdje bi se i ostale zemlje iz regije uključile na plinovod. 

Nabucco plinovod

Plinovod bi trebao opskrbljivati Europu zemnim (prirodnim) plinom sa bliskog istoka i pružiti alternativni izvor plina Europi na čijem tržištu Rusija trenutno ima monopol. 

Iran je prvotno trebao biti uključen na plinovod, ali su zbog političke situacije SAD i Europska Unija odbile taj prijedlog, i time doveli isplativost cijelog projekt u pitanje, zbog mogućnosti nedostatka plina.

Turska se protivila isključenju Irana iz Nabucco plinovoda, što je i razumno, pošto je svakoj državi cilj da kroz vlastiti teritorij prolazi što više plinovoda i naftovoda, jer se obično uzima određeni postotak zarade. Međutim do uključenja Irana na Nabucco najizglednije neće doći 

Iran je zemlja sa najvećim rezervama plina na svijetu. Zaobilaskom Irana Europa je propustila vrijednu priliku i riskira profitabilnost, a samim time i isplativost cijelog projekta. Međutim, Iran je također oštećen. Naime, Iran već godinama uporno pokušava izađi na svjetsko tržište plina i nafte, ali SAD uspješno blokira svaki njegov pokušaj. 

Sjetimo se pokušaja plinovoda IIS (Iran-Irak-Sirija) koji je dogovoren 2011. a trebao je dosad već biti započet, ali nije zbog situacije u Siriji koju su uzrokovali SAD i Izrael. Da je plinovod IIS izgrađen, Iran bi postao snažniji, a očito je to jedan od razloga zašto je Sirija i destabilizirana.

Cilj Nabucco plinovoda (kojeg podržava Europa i SAD) je, između ostalog, i smanjenje ovinsosti europe o Ruskoj energiji.
 
Arapski plinovod -

Kao rezultat zaobilaska Irana, projekt su mnogi kritizirali ne ekonomičnim, zato što ne postoji garancija da će biti dovoljno plinske opskrbe da se projekt učini profitabilnim. Nabucco plinovod bi trebao crpiti plin iz Azerbajdžana, te navodno još iz Iraka i Egipta, koji bi se uključio na Nabucco preko Arapskog plinovoda, čije proširenje prema Turskoj još nije ni izgrađeno.

Kako bi se nadoknadila opskrba plinom zbog zaobilaska Irana čak je predložena i izgradnja podmorskog plinovoda Turkemenistan - Azerbajdžan koji bi prolazio kroz kaspijsko jezero. 

Iran je u 2008. rekao da se protivi bilo kakvim podmorskim naftovodima zbog opasnosti za okoliš. Rusija je također kritizirala potencijalni plinovod upitne sigurnosti i prijetnje za okoliš. 

Turska je već rekla da je voljna kupovati plin i iz Turkmenistana putem Turkmenistan - Azerbajdžan plinovoda. Međutim spomenuti podmorski plinovod se još nije ni počeo graditi, tek je u fazi pregovora.
Dovršetak izgradnje Nabucco plinovoda bi trebao biti 2018. godine, a kada će plinovod Turkmenistan - Azerbajdžan biti gotov, ako uopće i bude, nije poznato.

Sada postaje jasnije da je pravi razlog napada na Siriju slabljenje Irana, za kojeg mnogi vjeruju da dolazi na red poslije Sirije.

Izvori: Link1 | Link2 | Link3 | Link4

Nema komentara:

Objavi komentar