petak, 6. rujna 2013.

Hoće li Obama poštovati kongres?

Dok Assad i dalje ima potporu Rusije, Irana, Hezbollaha i Kine, SAD se sprema za glasovanje rezolucije za napad na Siriju.

535 članova (senatora i predstavnika) američkog kongresa će odlučiti dali dozvoljavaju Obami napad na Siriju. Američki kongres se sastoji od gornjeg i donjeg doma. Gornji dom - senat broji 100 članova, a donji dom - dom predstavnika broji 435 članova.

Glasovanje bi se trebalo održati početkom tjedna (najranije 09.09.'13); no prema mnogim visokim dužnosnicima, glasovanje bi moglo biti odgođeno za čak 2 tjedna, radi pregovora oko rezolucije, jer mnogi članovi doma predstavnika, u kojem republikanci čine većinu, još nisu ni prihvatili tekst rezolucije.

Prema najnovijim podacima iz ThinkProgress-a, preko 200 članova kongresa je neodlučno, 325 će glasati najvjerojatnije protiv, a samo 44 će glasati najvjerojatnije za rezoluciju.

Ovo su loše vijesti za Obamu i njegovu administraciju. U ovoj situaciji je lako moguće, poznavajući povijest propagande, da određena obavještajna služba izvede "false flag" operaciju, ubivši time još nevinih ljudi, kako bi Obama pridobio većinu članova kongresa na svoju stranu; ili čak zamislite, izrežirani "teroristički" napad  na Capitol Hill (kongres) onesposobi glasovanje, te Obama okrivi, recimo Hezbollah, i napadne Libanon i Siriju. Hitler je primjerice učinio slično sa Reichstagom prije napada na Poljsku i početka 2. svjetskog rata.

A možda čak nije ni potrebno režirati napad, Barrack Hussein Obama je više puta istaknuo da je mogao donjeti samostalnu odluku, i ponovio da to još uvijek može, ali da je zatražio dopuštenje kongresa kako bi učinio svoju odluku snažnijom. Pitanje je dali će Obama, ukoliko kongresu stvarno zatreba više vremena, odgađati napad čekajući kongres; a ako kojim slučajem Obama bude strpljiv i sačeka izglasavanje kongresa, a kongres se izjasni protiv napada, Obama će kao pravi diktator vjerojatno nadjačati tu odluku direktnim naređenjem za napad na Siriju.

Sjetimo se utorka (3.9), kada je Rand Paul, senator u komisiji za vanjske odnose, zahtjevao od Johna Kerrya, Ministra vanjskih poslova i predstavnika Obamine administracije, da potvrdi da Obama neće prekršiti odluku kongresa ukoliko kongres izglasa protiv rezolucije za napad na Siriju. John Kerry nije htio pružiti jamstvo da glasanje u kongresu nije uzalodno. (Pogledaj: Pred ratni cirkus: saslušanje u američkom kongresu)

Rand Paul - John Kerry:


U međuvremenu se u istočnom sredozemlju gomilaju vojske dviju suprotstavljenih svjetskih sila. Kao što znamo posljedice ovog potencijalnog rata bile bi ogromne, katastrofalne za cijeli svijet, a pogotovo za regiju (Bliski Istok).

Povezano: ThinkProgress

Nema komentara:

Objavi komentar