srijeda, 4. rujna 2013.

Pred ratni cirkus: Saslušanje u američkom kongresu

Prije održavanja glasovanja za napad na Siriju u kongresu, zakazanom za početak sljedećeg tjedna (najranije 09.09.'13) u Američkom Senatu se pred komisijom za vanjske odnose, kasno u utorak (03.09.'13.), odvijala gotovo 4 - satna rasprava o napadu na Siriju.

Ministar vanjskih poslova John Kerry, Ministar obrane Chuck Hagel i najviši General Martin Dempsey su odgovarali na pitanja i predstavaljali opciju vojne intervencije senatorima, članovima komisije o vanjskim odnosima.

Nekoliko prisutnih američkih građana, su u publici na saslušanju u Američkom senatu držali plakate sa natpisima koji pozivaju protiv rata u Siriji.  Neki su čak, prije nego što su udaljeni, nekoliko puta prekinuli raspravu uzvicima protiv rata.

Kerry i Hagel su, kao i obično, okrivili Sirijsku vlast zbog korištenja kemijskih oružja na temelju klasificiranih dokaza, koji naravno, nisu ni predstavljeni javnosti. No to je samo početak ne dosljednosti na koje su (neupućeni, ili podkupljeni) senatori 'nasjeli'.

Kerry i Hagel uvjeravaju da, ukoliko kongres odobri napad na Siriju, neće doći do kopnene invazije na Siriju; no na pitanje senatora Roberta Menendeza da se u rezoluciju za glasovanje u kongresu uključi jamstvo Obamine administracije da neće doći do slanja vojnika na Sirijsko kopno, Kerry ipak nije htio odbaciti opciju koja uključuje Američke vojnike na kopnu.

Kerry je rekao da će NE djelovanje u Siriji "otvoriti pandorinu kutiju" uvjeravajući senatore da podrže vojni napad. Mnogi senatori su izrazili zabrinutost zbog Kerry-evog navoda kako želi ostaviti opciju američkih vojnika na kopnu zbog "potencijalnih proširenja sukoba" u Siriji; Senatori su također izrazili utemeljenu zabrinutost zbog prisutnosti Jabhat Al Nusra fronta (ogranak al qaeda-e) u Siriji, te upozorili da bi Al Nusra mogla ojačati ukoliko se oslabi Sirijska vlast, što je Kerry jednostavno odbacio bez ikakvih argumenata. pogledajte: (Pravi razlozi napada na Siriju)

Bilo je nekoliko incidenata na saslušanju. Naime, jedna žena iz publike je počela vikati da je lansiranje krstarećh raketa na Siriju objava rata, te da amerikanci ne žele novi rat; dok je drugi muškarac vikao "SAD je koristio municiju sa osiromašenim uranom i bijeli fosfor u Iraku." Time je ukazao na dvostruke standarde i licemjerstvo američke vanjske politike koja je uistinu i koristila navedena oružja.  

Municija sa osiromašenim uranom je izazvala brojne bolne posljedice na Iračko civilno stanovništvo. Naime, mnogo beba je u Iraku rođeno sa ozbiljnim deformacijama i psihičkim smetnjama kao posljedica korištenja takve municije. Bijeli Fosfor, koji se prema mnogima smatra kemijskim oružjem je također korišten u Iraku od Strane Američke vojske. Ove činjenice podsjećaju na to da je SAD koristio kemijska oružja nekoliko godina prije na civilno stanovništvo.

Vrhunac ovog cirkusa je bio trenutak kada je John Kerry u ime Obamine administracije, opet odbio zahtjev da se skine oznaka povjerljivosti, na upit senatora, sa navodnih dokaza koji, kako Kerry i ostatak administracije tvrde, dokazuju da je Sirijska vlast koristila kemijska oružja na Sirijsko stanovništvo.

Svi senatori su se naposljetku uglavnom složili sa Kerryevim ciljem, napadom na Siriju, osim jednog.

Rand Paul je jedini senator koji se suprotstavio ratu u Siriji.
Paul je izazvao John-a Kerry-a valjanim argumentima. Paul je rekao da će napadom na Siriju Hezbollah i Iran vjerojatno uzvratiti napadom na Izrael, te da će Iran i Rusija vjerojatno pojačati dostavu oružja Sirijskoj vlasti. Rand Paul je kritizirao i predsjednika Barracka Obamu zbog toga što se po Obaminim rječima moglo zaključiti da će, ukoliko kongres ne prihvati rezoluciju o napadu na Siriju, za što je Paul rekao da "nije vjerojatno", on svejedno narediti napad na Siriju, te je istaknuo kako Obama krši ustav SAD-a:

Rand Paul se suprotstavio Kerry-u tokom 4 - satnog saslušanja komisije za vanjske odnose:


- John Kerry je tijekom svojih govora konstantno ponavljao prijetnju kemijskih oružja, i plašio senatore ponavljajući da je Assad prijetnja sigurnosti cijelom svijetu i SAD-u, film kojem smo svjedočili i prije neopravdanog rata u Iraku; Ta metoda "ponavljanja laži dok ne 'postanu istina'" je dobro poznata metoda koju je Hitler opisao u svojoj knjizi "Mein Kampf" i koristio kroz nacistički režim. Kerry je upravo i koristio takvu metodu propagande kako bi uvjerio senatore da glasuju za napad na Siriju.

 Najglasniji zagovornik napada još od početka krize u Siriji, Senator John McCain, koji traži veće uključenje američke vojske, tvrdeći da samo raketiranje Sirije nije dovoljno; uhvaćen je kako igra poker na smartphoneu tijekom 4-satne rasprave. Novinarka The Washington Posta Melina Mara, koja je sjedila iza McCaina je podkrijepila navode slikom: Senator je dao komentar na svom twitter profilu.

Ubrzo nakon završetka sastanka, javio se i glasnogovornik predstavničkog doma SAD-a, republikanac John Boehner u govoru u kojem je podržao Obamin plan za vojni napad na Siriju:
 
General Martin Dempsey
Možda bi se nevinom oku i onome tko ne pozna stavove Martina Dempsey-a učinilo da je najviše rangirani vojni činovnik, (šef združenog stožera) General Dempsey bio nezainteresiran, jer je na upite senatora odgovarao što je kraće mogao i sa nezadovoljstvom; no ja mislim, a ovo je čisto nagađanje, da je general zapravo pod prijetnjama, ili pod snažnim pritiskom Obaminog - Netanjahuovog 'režima', isti režim koji je i uzrokovao krizu u Siriji kako bi mogao intervenirati.

Martin se oduvjek protivio ratu sa Iranom i Sirijom, te govorio kako je Sirijska opozicija nepouzdana i nasilna. General je čini se naglo promjenio svoje mišljenje iako, vjerujem, nije uvjeren da Sirijska vlast stoji iza napada kemijskim oružjem, Dempsey je odgovorio kako se slaže sa tvrdnjama Američke administracije.

Nedavno, u kolovozu u 2012. godini se dogodio napad na američku bazu u Afganistanu, čime je avion Martina Dempseya oštečen, dok je Martin Dempsey bio u posjeti u istoj bazi. Neki su analitičari odmah posumnjali da je to možda propali pokušaj eliminacije Dempsey-a od strane Izraelskih, ili Američkih obavještajnih službi, pošto on više ne odgovara njihovim prikrivenim interesima - ratu sa Iranom; znajući da je Dempsey nakon svoje izjave "Mislim da nije mudro u ovom trenutku za Izrael da lansira vojni napad na Iran..." postao meta napada Izaelske vlasti.

General Dempsey je na upite senatora zašto sada podržava napad na Siriju, a ranije je bio protiv, odgvorio je da podržava obamin plan, te da sada vjeruje da se "Sirijski režim" treba napasti zbog korištenja kemijskih oružja.

- Kako je već ranije odlučeno, održat će se glasovanje u kongresu o napadu na Siriju u kojem će sudjelovati 535 članova. Glasovanje će se održati početkom sljedećeg tjedna.  

Za kraj pogledajte komentar Rand Paula nakon zavšenog saslušanja komisije za vanjske odnose:
 

Ovdje možete pogledati cijelo saslušanje u američkom senatu:



Ako vam se svidio članak slobodno ga podjelite. Pomozite ovom neovisnom blogu :) Hvala.

Povezano: Link1 | Link2 | Link3 | Link4

Nema komentara:

Objavi komentar