petak, 1. studenoga 2013.

Petrodolar - Saudijska Arabija pritišće SAD


Što zaista stoji iza nedavnog zahlađenja odnosa između Rijada i Washingtona?

Čime to Saudijska Arabija može utjecati na SAD? Koji je to njihov 'as u rukavu' kojim prijete Washingtonu?

Saznajte što je petrodolar i utjecaj tog mehanizma u međusobnom odnosu SAD-a i Saudijske Arabije, te povezanosti sa ratom u Siriji

Radi se o opasnom razvoju događaja koji bi mogao izazvati katastrofalne posljedice na bliskom istoku, pa čak i u cijelom svijetu.

Saudijska Arabija očajnički pokušava svrgnuti Sirijsku vlast, odnosno predsjednika Bashara Al-Assada. Zašto? - Jedan razlog je taj što će pad Sirije oslabiti Iran, zakletog neprijatelja Saudijske Arabije. Ta kraljevina želi Iran udaljiti od Sirije, Libanona i Iraka kako bi smanjili Iranski utjecaj. Kraljevina se dosad protivila svim pokušajima za mirnim politčkim rješenjem krize u Siriji, a to je zato što SA ne želi samo svrgnuti Assada, već želi i dugoročno uništiti Sirijsku vlast jer se boji da bi nova vlast također mogla biti prijateljska sa Iranom. Saudijska Arabija je čak i odbila mjesto u vijeću sigurnosti UN-a istaknuvši svoje nezadovoljstvo jer Sirija nije napadnuta. Upravo je zato američko privremeno odustajanje od napada na Siriju i nedavno zatopljenje odnosa Washington - Teheran zasmetalo Saudijskoj Arabiji, kraljevini koja pokušava srušiti Sirijsku vladu, te od početka rata u Siriji naoružava opoziciju, uključujući i ekstremističke skupine koje se bore protiv Sirijske vlasti.

Sada kada postaje sve izglednije da opozicija u Siriji gubi rat, te da planovi Dinastije Saud, vladajuće kraljevske obitelji Saudijske Arabije, mogu propasti pobjedom Sirijske vojske, stvari postaju bitno drugačije. Dinastija je najavila zahlađenje odnosa sa SAD-om, zato što isti nije izvršio vojni napad na Siriju. Saudijski princ Bandar Bin-Sultan je upozorio da će Saudijski "odmak od SAD-a biti veliki preokret". Američka i Saudijska vlast su do sada bile u dobrim odnosima, no američko odugovlačenje sa napadom na Siriju očito ne odgovara dinastiji. Zato Saudijska vlast, vjerujem prijeti inflacijom dolara, ono što gotovo nitko od analitičara ne shvaća.

Mnogi su postavili pitanje: Što zapravo znači novo nastalo zahlađenje odnosa Sauda sa Bijelom Kućom i koliko to može naštetiti SAD-u? Mnogo njih koji su si postavili to pitanje, ne znaju za ekonomske ratove dolarom koji se odvijaju već 40-ak godina. Evo pravog objašnjenja:

Razotkrivanje petrodolara:

Naime Saudijska Arabija je 3. zemlja u svijetu po deviznim rezervama (rezerve u stranim valutama). S.A. posjeduje rezerve vrijedne 700 milijardi dolara, a većina te vrijednosti je denominirana upravo u američkim dolarima. Saudijska Arabija, koja je druga zemlja u svijetu po veličini naftnih rezervi, prakticira i politiku"petrodolara", što znači da prodaje svoju naftu u američkim dolarima. SAD u zauzvrat štiti vlast Saudijske Arabije u zemlji u kojoj se najviše krše ljudska prava u suvremenoj povijesti.

- Ovo je šema slična reketarenju, tj. plačanju zaštite, ali na globalnoj razini gdje zemlje koje plačaju reket neće biti napadnute, dok one zemlje poput Irana, koje ne plačaju amerikancima reket (ne koriste američki dolar) žive pod sankcijama i prijetnjom od američke invazije (zato je Irak i napadnut). Međutim Saudijska Arabija sada očito prijeti da će odbaciti svoje rezerve u dolarima i time prestati isplačivati 'reket', odnosno držati teret inflacije bezvrijednog dolara na vlastiti račun, jer vidi da joj plačanje zaštite nije potrebno ako SAD nije izvršio napad na Iran i Siriju, koji ne plačaju 'reket'.

  •  Jedna od prvih stvari koju su amerikanci učinili padom Saddama Husseina jest povratak Iraka na petrodolar - postavljena marionetska vlast u Iraku je odmah započela prodavati naftu u dolarima.
Ovdje se radi o ucjeni. Dakle kao što sam ranije naveo, kraljevina S.A. trguje naftu u dolarima i posjeduje stotine milijardi dolara u svojim valutnim rezervama. Kada bi Saudijci odlučili prihvačati otplatu nafte u drugim valutama, te kada bi odbacili, tj. prodali svoje rezerve dolara, dolar bi doživio znatnu inflaciju. Nakon što bi ostale zemlje uvidjele da dolar gubi vrijednost, pratile bi istim potezima i odbacile bi dolara, a zatim bi dolar doživio Hiperinflaciju.

Ovo je ozbiljna prijetnja. Naime, kraljevina nemora vojno napasti, nemora ni izvršiti teroristički napad, nemora ni metak ispaliti a može ozbiljno ozlijediti, pa čak i potpuno uništiti SAD.

Čini se da je Američka administracija pod neviđenim pritiskom suočena sa opasnom situacijom i prisiljena na napad na Siriju. Napad koji koji bi mogao uzrokovati kaos na bliskom istoku i neviđenu globalnu krizu (pogledaj: Katastrofalne posljedice napada na Siriju) . Američki napad na Siriju će gotovo sigurno uključiti reakciju Hezbollaha, libanonske paravojne organizacije, koja je najavila da će u tom slučaju odgovoriti napadom na, američkog najvećeg saveznika, Izrael; osim toga Hezbollahovi borci su već i sad uključeni u rat u siriji na strani Assadove vlasti. Tada bi se logično, uključio i Izrael. Slijedio bi Iran, Turska i Saudijska Arabija.

Danas mnogi analitičari geo politike govore o bliskom istoku kao novoj "bačvi baruta" - potencijalnom okidaču 3. svjetskog rata, a sada znate i zašto.

O petrodolaru ću pisati i ubuduće, pošto se to čini pravim razlogom gotovo svih ratova u zadnjih 40-ak godina, kada je taj mehanizam i uspostavljen. U međuvremenu, nemojte zaboravit gdje ste pročitali ovo i podržite ovaj neovisni blog, podijelite link. Hvala :)

više: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Broj komentara: 5:

  1. Pitanje je koliko bi se SA usudila da iskoristi eliminaciju dolara kao primarne monete u pokušaju ucenjivanja USA jer bi u tome sigurno naišla na veliki otpor Kine koja poseduje mnogo veće devizne rezerve u američkoj moneti i koja bi tim potezom pretrpela velike ekonomske štete. Mislim da je svima jasno da bi u suprotnom posledice po svetsku ekonomiju i mir bile nesagledive i da će SA morati da se pomiri sa porazom svojih štićenika u Siriji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. http://seekingalpha.com/article/1862851-overlooked-news-out-of-china-a-game-changer-for-u-s-dollar
      - Evo, nekoliko mjeseci kasnije stižu glasine da Arabija i Kina surađuju u trgovini naftom i čini se da će Arabija prestati prodavati svoju naftu u dolarima kini, pošto je kina najavila da više neće akumulirati $$$, a osim toga Kina je najveći uvoznik Saudijske nafte odkako je prestigla SAD prije nekoliko mjeseci. Sada Saudijcima jedino ostaje odustati od dolara ukoliko ne žele izgubiti kinu.

      Izbriši
  2. Neka se poubijaju svi medjusobno...

    OdgovoriIzbriši
  3. Neka se poubijaju svi medjusobno...

    OdgovoriIzbriši
  4. Neka se poubijaju svi medjusobno...

    OdgovoriIzbriši