nedjelja, 27. listopada 2013.

Izbjeglice i humanitarna kriza

Od 3. mjeseca 2011; od početka rata u Siriji broj izbjeglica iz Sirije je samo rastao što nastavlja stvarati velike probleme u susjednim zemljama 

izbjeglički kamp Zaatari

U medijima se ne spominje da je uzrok humanitarne krize upravo uplitanje stranih zemalja i njihovo sponzoriranje terorizma u Siriji, inače zemlji sa 23 milijuna stanovnika.

Rat u Siriji između vlasti i ekstremističke opozicije koji traje već 2 godine i 7 mjeseci, i koji je životom koštao više od stotinu tisuća ljudi, natjerao je stanovnike Sirije na masovni bijeg iz zemlje. Broj registriranih Sirijskih izbjeglica je narastao na 2.5 milijuna, a ukupan broj Sirijskih izbjeglica bi mogao biti čak i dvostruko veći. Istovremeno je preko 5 miljuna Sirijaca raseljeno unutar Sirije.

UN predviđa da će se do kraja 2014. broj izbjeglica sa 2.5 milijuna popeti na 5.2 milijuna.

Glavnina Sirijskih izbjeglica je dosad registrirana u susjednim zemljama: Libanonu, Jordanu, Turskoj i Iraku.

*27.10.2013:
Libanon
800,000 izbjeglica registrirano
U susjednom Libanonu utočište je pronašlo najviše sirijskih izbjeglica, njih 800,000 je registrirano što čini petinu prije-ratnog ukupnog stanovništva u libanonu koje je tada činilo 4.8 milijuna stanovnika. Libanonska vlast u isto vrijeme procjenjuje da je ukupan broj sirijskih izbjeglica (uključujući i one ne registrirane) preko 1.3 milijuna što čini četvrtinu Libanonskog stanovništva prije rata u Siriji. Libanonske vlasti su još ranije izrazile strah od porasta broja izbjeglica do polovice Libanonskog stanovništva do kraja 2014.

*Slika - Sirijske izbjeglice u regijiU Libanonu nema izbjegličkih kampova, kako se nebi narušili odnosi između dvije zemlje, već izbjeglice žive u iznajmljenim prostorima, kod rođaka i u nomadskim kampovima. Razlog zašto je Libanon najpopularnije odredište izbjeglica je taj što je libanonska vlast saveznik Sirijske vlasti, te i sama blizina Damaska do granice sa Libanonom. Osim toga, jedna od utjecajnijih libanonskih političkih stranaka, a ujedno i paravojna organizacija, Hezbollah podržava i bori se na strani Sirijske vlasti.

Jordan
550,000 izbjeglica
U Jordanu se izbjeglice, osim u gradovima i u kućama rodbine, nalaze i u izbjegličkim kampovima. 3. najveći izbjeglički kamp u svijetu "Zaatari" je sa svojih 144,000 stanovnika postao 4. najveći grad u Jordanu. Zaatari je inače kritiziran zbog loših životnih uvjeta.

Turska
513,000 izbjeglica registrirano
Turska koja je 75 puta veća od Libanona ima 300,000 manje izbjeglica od Libanona. U Turskoj se 200,000 izbjeglica nalazi u kampovima, a smatra se da ih je 300,000 rašireno diljem Turske. Izbjeglice u Turskim kampovima žive u malo boljim uvjetima nego u Jordanu.


- 80% sirijskih izbjeglica je u Libanonu, Jordanu i Turskoj.

Irak
198,000 ragistriranih izbjeglica
Bjeg Sirijaca u Irak je pojačan i progonom kurda u sjevero-istočnoj Siriji koje provodi opozicija.

Egipat
126,000 registriranih izbjeglica

Ostatak izbjeglica je rašireno uglavnom po africi i europi.

Izvor: UN-ova agencija za izbjeglice

Dio humanitarne pomoći krade opozicija:

Među službenicima dobrotvornih udruga javljaju se sumnje da dio humanitarne pomoći u Siriji i okolnim zemljama, koja je namjenjena Sirijskom civilnom stanovništvu, završava u rukama ekstremnih islamističkih skupina. Isti službenici ističu da je teško biti siguran kod koga humanitarna pomoć završava, te da ne mogu jamčiti da pomoć ne završava u rukama ekstremista.

Predsjednik komisije dobrotvorne udruge za Englesku i Wales, William Shawcross je rekao da nešto njihovog novca "nedvojbeno" ide ekstremističkim skupinama.

Još jedna stvar koja odmaže humanitarnoj pomoći je nedavna otmica humanitaraca u Siriji. 13.10. je oteto 7 humanitaraca u sjevernoj pokrajini Aleppo, u području pod kontrolom opozicije. Humanitarci su putovali u konvoju sa jasno označenim znakovima crvenog križa, te sa naoružanim čuvarima. Dosad je pušteno 4 humanitarca, dok stanje preostale trojice nije poznato. Iz crvenog križa su više puta kroz javnost slali molbe otmičarima da oslobode sve humanitarce, te istaknuli da će u suprotnom morati smanjiti slanje pomoći zaračenim područjima u Siriji.

Izvori: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Nema komentara:

Objavi komentar