subota, 5. listopada 2013.

Sirija napada američki dolar


Sirijska središnja banka namjerava u ponedjeljak (7.10) prodati 10 milijuna američkih dolara bankama i mjenjačnicama za nekomercijalne svrhe prema izjavi koju je u četvrtak objavila Središnja banka Sirije.

Međutim, što ova vijest zapravo znači? Naime, prodajom 10 milijuna američkih dolara, dolar će oslabit, jer će se smanjiti potražnja za dolarom u svijetu; no ovo je samo simboličan potez - 10 milijuna dolara je mala cifra na svjetskom tržištu, ali to će sigurno barem malo smanjiti vrijednost dolara i povjerenje u valutu.

Inače, svjetsko tržište postepeno pronalazi sve manje kupaca željnih američkog dolara jer dolar zapravo nema  pokriće, a ovaj potez je samo dio trenda koji će pridonjeti pojavljivanju viška dolara na tržištu.

Naime, Federalne rezerve koje tiskaju dolar, nakon zasićenja tržišta, bit će natjerane ubrzati printanje dolara kako bi nadoknadile pad vrijednosti, no pošto svijet više neće htjeti dolar,  a federalne rezerve printaju dolar bez ikakvog pokrića, to će uzrokovati samo još veću inflaciju, odnosno hiperinflaciju i tada, nešto što je koštalo 1 $ sada će koštati recimo 1000 $ Drugim rječima SAD će propasti. No to se još ne događa zato što puno zemalja trenutno koristi dolar u međunarodnoj trgovini, ali se polako pojavljuje trend odbaciavanja dolara kao rezervne valute. 

Vjerujem da upravo zato SAD želi intervenirati u Siriju i Iran, zemlje koje ne koriste dolar, kako bi postavio marionetsku vlast koja bi koristila dolar u međunarodnoj trgovini održavajući vrijednost 'fiat valute', dolara umjetno niskom na vlastiti račun. Očekujte više o toj temi u slijedećim postovima.

Izvori: Link1 | Link2

Nema komentara:

Objavi komentar