srijeda, 21. kolovoza 2013.

Progon Kurda - na meti naoružane opozicije u Siriji

Osim Sirijske vojske i svega što se ne pokori, od nedavno su i Kurdi postali nova meta Sirijske naoružane opozicije koji pokreću ofenzivu na civilno stanovništvo i oružane skupine koje sačinjavaju uglavnom Kurdi (etničke grupe na sjeveru Sirije). U napadima na Sirijske Kurde, koji čine 10% od 23 milijuna Sirijskih stanovnika, najistaknutija je grupa "Al-Nusra front" - ogranak Al-Qaida-e, za koji je od prije poznato da ubija civile diljem Sirije.

Kurdi su uglavnom ostajali neutralni u Sirijskom ratu u nadi da će ih ekstremne islamske skupine poštedjeti. Međutim, Svakodnevno pristižu informacije o masakrima nad više stotina Kurda, otmicama, silovanjima, obezglavljenjima, paljenju njihovih kuća itd... Mnogi Kurdi su se odbili priključuti redovima islamskih naoružanih skupina, pa je to jedan od razloga, osim želje za kontrolom Kurdskog teritorija, za napadom na Kurde. Turska je navodno započela sa granatiranjem Kurdskih područja na sjeveru Sirije kako bi pružila prednost Sirijskoj opoziciji. Od početka rata u Siriji Vlada Tuske se istaknula u potpori ekstremnih islamskih skupina i otvorila svoje granične prijelaze njima pomagajući time destabilizirati Siriju.

Kao rezultat nasilja, masovni broj izbjeglica - Sirijskih Kurda napuštaju Siriju u sjevernu Iračku Kurdsku regiju. 30 000 Sirijaca, uglavnom Kurda je ušlo u Irak u samo 3 dana, procjenjuje UN, što je dosad jedan od najvećih valova izbjeglica od početka rata u Siriji. Trenutno se u Iraku u Kurdskoj regiji nalazi preko 200 000 Sirijaca. Kako bi se uspješno nosili sa ogromnim brojem izbjeglica, Iračka Kurdska regija je postavila ulaznu 'kvotu' od 3000 izbjeglica na dan. Međutim kvota se često prelazi kako bi se zbrinulo što više ljudi. Vlasti Kurdske regije u Iraku organiziraju pomoć i izgradnju novih kampova za izbjeglice iz Sirije, te mole za financijsku pomoć izvana.
U međuvremenu se pojavljuje rastuća zabrinutost da bi brojno Kurdsko stanovništvo u Turskoj moglo nasilno reagirati na poteze Turske vlade protiv Kurdskog stanovništva u Siriji.

Opet se pokazalo istinito kako strani interesi u Siriji igraju veliku ulogu. Sada kada je Turska podržala napad na Sirijske Kurde, dok većina svjetskih medija i političara to prešućuje, situacija će se još više destabilizirati stvorivši kaos koji bi kasnije mogao biti korišten kao opravdanje za stranu intervenciju.

Snimci prognanih Sirijaca u Iraku od UN agencije za izbjeglice:


Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, istaknuo je još jednom stajalište Ruske vlade nazvavši Sirijsku opoziciju koja napada Kurdska područja "teroristima" i zatražio od UN-a da osudi napade na Sirijske Kurde.
Lavrov: 



Više informacije o napadima na Kurde:

Povezano: Link1 | Link2 | Link3 | Link4 | Link5 | Link6

Nema komentara:

Objavi komentar