nedjelja, 18. kolovoza 2013.

UN-ov tim stigao u Siriju, Damask

UN-ov tim od 20 članova stigao je u hotel u središnjem Damaskusu u Nedjelju 18. kolovoza. Njihov zadatak je utvrđivanje navoda o korištenju kemijskog oružja u Siriji. Međutim, inspektori neće istraživati tko je koristio kemijsko oružje, zbog čega su brojni mediji posumnjali u vrijednost istrage i isplativost dolaska UN-ovog tima.

Tim će započet sa svojim radom u ponedjeljak. Njihov dolazak se odgađao mjesecima dok su se vršili pregovori u UN-u. Izvorno je Sirijska vlada podnijela zahtjev za dolaskom UN-ovog tima u grad Khan al-Assal u kojem je, kako vlada tvrdi, naoružana opozicija koristila kemijsko oružje, ali su Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Francuska vršili pritisak zahtjevajući da UN-ov tim istraži još desetak drugih mjesta.


Vlada Sirije kaže da nema što skrivati, dok se krivica za uporabu kemijskog oružja međusobno prebacuje između vlade i naoružane opozicije.
Podsjetimo, Barack Hussein Obama je rekao da je korištenje kemijskog oružja crvena linija koja se ne smije prijeći. Sirijska vlada vjerojatno i nije koristila kemijsko oružje jer joj nije u interesu američka vojna invazija. Činjenica je da uporaba kemijskog oružja za Sirijsku vladu i vojsku nema bitne taktičke prednosti nad oružjem koje je dosad koristila Sirijska vojska. Korištenje kemijskog oružja jedino može potaknuti stranu intervenciju, a to ide jedino u korist naoružane opozicije. U korist tome ide i podatak da je vodeči član UN-ove komisije, Carla Del Ponte izjavila da dokazi i svjedočanstva upućuju na to da su Sirijski pobunjenici koristili kemijsko oružje, ne vladine snage. Ponte je pretrpjela val kritika iz UN-a i SAD-a zbog te izjave, te je brzo i ušutkana. Osim toga Turski mediji su prije nekoliko mjeseci prenjeli, da su Turske snage sigurnosti nedavno pronašle plin sarin u posjedu grupe "Al-Nusra front" - jedan od ogranaka Al Qaeda-e koji se bori na strani Sirijske naoružane opozicije protiv Sirijske vlade. Svi dokazi i činjenice upućuju na to da iza svih napada kemijskim oružjem stoji naoružana opozicija. Čak je vrlo lako moguće da i  CIA, MOSSAD i MI6 stoje iza takvih napada. Na kraju se čini da su napadi kemijskim oružjem zapravo dobre stare 'false flag' operacije, neuspjele naravno, jer su razotkrivene.

Carla Del Ponte: kemijsko oružje koristili pobunjenici



UN-ov tim koji je zadužen za provjeru navoda o uporabi kemijskog oružja zadržat će se u Siriji do 14 dana, ukoliko se obje strane u međuvremenu ne dogovore za duži period.

UPDATE:
Dolazak UN tima u Hotel u Damaskusu:




Izvori: Link1| Link2 | Link3 | Link4 | Link5 | Link6

Nema komentara:

Objavi komentar