srijeda, 14. kolovoza 2013.

Pobunjenici u Siriji


Glavni svjetski mediji i mnogi zapadni političari govore o Sirijskim pobunjenicima kao o običnim Sirijskim građanima koji se bore za slobodu protiv diktature Bashar al Assada. Međutim, istina je bitno drugačija. Mnogi od tih "pobunjenika" su zapravo stranci u Siriji uveženi iz susjednih zemalja. Uspjeli su raspiriti rat i trenutno destabiliziraju Siriju u korist stranih interesa. Mnoge od njih trenira CIA i MOSSAD za rukovanje protu-oklopnim i protu-zračnim oružjem. Osim toga, pobunjenike oružjem opskrbljavaju mnoge zapadne i zapadno orijentirane države: SAD, Izrael, Saudijska Arabija, Francuska, Velika Britanija, Katar i Libija. Važno je pritom istaknuti da su se i određena Hrvatska oružja pojavila na Sirijskom frontu na strani pobunjenika, koja su im dostavljena kroz Jordan.
Znači mit o Sirijskim pobunjenicima je razbijen - Mnogi od njih uopće nisu Sirijci, a zasigurno nisu slobodni, jer ih sponzoriraju strani interesi.


Pitanje je sad kakvi su im ciljevi i kako se odnose prema civilima u osvojenom teritoriju. Pobunjenici, odnosno naoružana opozicija u Siriji se sastoji od više skupina, od "Slobodne Sirijske vojske" (FSA), pa sve do ekstremnih islamskih skupina poput Al Qaide, odnosno AL-Nusra Fronta. Važno je razumjeti da  "slobodna sirijska vojska" (Free Syrian Army) nije nimalo slobodna, niti nezavisna, već je naziv dobar propagandni trik kako bi se pridobila naklonost stanovništva u zapadnom svijetu i samim time pomoglo opravdati zapadnim vladama naoružavanje FSA. Nerjetko se javljaju i međusobni sukobi i likvidacije zapovjednika između skupina opozicije zbog razlike u stajalištima i svađa oko teritorija.
Na osvojenom teritoriju, kojeg pobunjenici vole nazivati "oslobođenim", širi se Šerijat - radikalni vjerski zakon islama (sličan scenarij odvijao se i u Lbiji za vrijeme rata u 2011. godini). Na graničnim prijelazima pobunjenici koriste priliku za zaradom provodeći tzv. pobunjeničko "oporezivanje" ucjenama i krađom. Borci opozicijskih skupina maltretiraju i ubijaju stanovništvo, a posebno krščansko. Večina njih ne odgovaraju ni pred kim i ne prezaju ni pred čime, a zapovjedna struktura je slabo povezana ili je uopće nema.
Mnoge borbene jedinice djeluju neovisno od svojih matičnih grupa iživljavajući se na neprijateljskim vojnicima. Pravi primjer takvog ponašanja je video koji prikazuje jednog od zapovjednika pobunjeničke skupine FSA (slobodne sirijske vojske) kako vadi i grize srce mrtvog neprijateljskog vojnika.

Mislim da je za sada dovoljno rečeno o pobunjenicima, koji su zapravo marionete stranih interesa ,a toga nisu ni svjesni; ali o tome drugom prilikom. Priču o Siriji nastavljamo sutra/preksutra, kada nađem vremena za novi članak.

Razni izvori:
Link1 | Link2 | Link3 | Link4 | Link5

Nema komentara:

Objavi komentar